vineri, 27 iunie 2008

Petitie pentru schimbarea denumirii de ''rrom" in denumirea originala de "tigan"


Impunerea apelativului "rromi" pentru tigani a creat o confuzie paguboasa pentru imaginea Romaniei. Aceasta denumire a fost adoptata de tigani la primul Congres Mondial al Romilor, în 1971, eveniment la care a participat si Ion Cioaba. Cum etnonimul "rrom" seamana foarte mult cu cel de "roman" ajungandu-se chiar la forma roma/romani/romanies ,multi straini au ajuns sa confunde cele doua popoare. Am ajuns vinovati de infractiunile comise de tigani in Europa. Datorita acestei denumiri italienilor care sunt deja satui de crimele tiganilor le este usor sa faca confuzia intre tigani si romani, mai ales ca in italiana nu se pronunta "â" in cuvantul roman (romeni). Asadar pentru cineva care nu este bine informat este greu sa faca diferenta.

Tiganii isi asuma identitatea popoarelor pe a caror teritoriu locuiesc (chiar daca n-au reusit sa se integreze). Cum numele de roman este cel mai apropiat de etnonimul "rrom" se creaza o confuzie pe vectorul Romania/Roman/Rom iar tara noastra este vazuta ca find tara tiganilor, tara de origine a infractorilor a caror crime au socat Europa. Astfel Romania este asociata cu o minoritate de 2,5% conform recensamantului din 2002.

Denumirea de "tigan" este considerata jignitoare de catre acestia chiar daca o folosesc si ei pentru a se descrie. Ce poate fi oare jignitor la denumirea de tigan cand aceasta exista de secole iar chiar tiganii o folosesc? Este rusinos ca poporul roman sa fie confundat cu o minoritate care traieste din furat si cersit. Dupa 1989 termenul de "rrom" ne-a fost bagat pe gat, ca asa e corect din punct de vedere politic. Politicienilor nu le pasa ca suntem confundati cu tiganii in toata lumea si din pacate inca folosim denumirea de "rrom", impusa cu forta de dragul tolerantei.

De curand a aparut aceasta petitie:

http://www.petitiononline.com/qd3xx666/petition.html

Daca va considerati romani ci nu tigani, daca v-ati saturat ca tara si poporul nostru sa fie confundate cu un neam de criminali, hoti, manelisti si cersetori, atunci semnati pentru schimbarea denumirii de rom/roma/romani/romanies in etnonimul de tigani.

14 comentarii:

Anonim spunea...

nota 10 pentru blog ! super! moarte ciorilor!!!

Anonim spunea...

DATIVAN SANGE DE JEGOSI SPURCATI SPACITILOOOOOR!!!!!ARZAVAR FOCUUUUU DE DE INFECTIII

Anonim spunea...

SUUUS TIGANIII !!!! MOARTE RASISTILOR!!!!

Anonim spunea...

futuva-n gura de ciori nenorocite.daca as avea ocazia nu as ezita sa va omor pe toti.viermi nenorociti.

Anonim spunea...

sunteti niste gunoaie de oameni voi astia contra rromilor

Kany spunea...

Neah...Nimeni nu e rasist da totushi prin comportamentele voastre ne facetzi de ras ca popor:|

Mihai spunea...

Din pacate bagati toata lumea in acelas sac, sincer incerc sa va inteleg.

TIGANI CRIMINALI FURACIOSI ... SI ALTELE >>>>>>>> CA VOI ROMANI NU FURATI NU OMORATI Luameati pula DE TIGAN in GURA pa.

Anonim spunea...

pusca si cureaua lata..sa mai vanam ciori odata..GOOD OLD DAYS :)

Anonim spunea...

bai romanilor voi sunteti niste fraeri ati inteles nu puteti sa schimbati asta....

Anonim spunea...

Prietene, nu toti tiganii sunt hoti, criminali, violatori s.a.m.d. Ce, romanii nu fura, nu dau in cap ? mai sa fie...Fiecare padure are uscaturile ei. Au drepturile lor si ei, asa ca de ce toti la moarte ?? Fiecare persoana, indiferent de etnie, daca a incalcat legea, sa fie pedespit conform acesteia. Nu fi ignorant, si gandeste-te ca printre ei, sunt si oameni ca mine si ca tine, adica, NEVINOVATI!

Anonim spunea...

Moarte La toti tigani!!!!!!!!!Sa dispara toata rasa tiganilor de pe fata pamantuli!!!au facut de ras romania si dak te duci in occident si zici ca esti roman prima data esti catalogat tigan!!!Au facut multe afara si in tara!!!moarte lor

Anonim spunea...

Emisiunea Caravana Romilor la OTV duminica ora 15.

Marius Visan spunea...

Cum va permiteti sa va faceti palate si vile cand eu am terminat masteru anu trecut si nu-mi pot permite o chirie la o garsoniera?de unde aveti banii necesari?prin munca?
nu cred,prin furturi cersala si crime,unde mai vezi palate la propriu decat la ultimii inculti si jegosi care ne faceti de ras peste tot si dupaia ne furati si pe noi,rusine,asa e prostu sarac,cand face rost de sume de bani nu stie cum sa arate,problema este ca banii cu care va laudati sunt castigati de oameni prin munca grea,epavelor,o sa treaca moda asta.

Anonim spunea...

Sunteti o adunatura de fascisti jegosi. Ma pis pe nationalismul vostru. Rromii ne fac tara de rusine, dar voi faceti intreaga omenire!
Marius, o diploma nu inseamna un loc de munca, iar o facultate nu este egala cu valoarea ta ca om.