miercuri, 9 aprilie 2008

Ziua rromilor, mancatzias!


Ieri toti tiganii, au sarbatorit cu mare bucurie ziua internationala a rromilor. Cel mai bine s-a vazut acest lucru, la fel ca in fiecare an, aici in Romania, tara cu cea mai mare populatie de tigani din lume.

Ziua de 8 aprilie a fost stabilita ca "ziua internationala a rromilor" pe aceiasi data in 1971 la Londra in timpul primului Congres Mondial al rromilor. Tot atunci s-a hotarat inlocuirea termenului de "tigan", considerat jignitor, cu termenul de "rrom" si a fost adoptat ca imn al rromilor cantecul "Gelem, gelem", de cantareata Olivera Vuco. Minoritatea rroma are ca simbol international roata cu spite, sau chakra. Aceasta este similara cu Ashok Chakra, roata de pe steagul Indiei si reprezinta miscarea si creatia lumii. Partea verde a stegului reprezinta drumurile, campiile padurile pe unde umbla rromi in nomadismul lor, partea albastra reprezinta cerul, libertatea, unde dorm si traiesc rromii de pretutindeni iar roata simbolizeaza caruta cu care umbla rromii.

La nivel national ziua de 8 aprilie a fost sarbatorita in 26 de judete din Romania. Au avut loc simultan evenimente la Iasi, Alba, Braila, Craiova, Calarasi, Cluj, Timisoara, Bucuresti, Ramnicu Valcea, Sinaia, Lugoj, Bacau, Roman, Targu Mures, Bistrita, Campia Turzii, Oradea, Deva, Sibiu, Targu Jiu, Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Drobeta Turnu Severin, Blaj, Turda si Sacele (judetul Brasov).

La Cluj aceasta zi s-a sarbatorit probabil cel mai intens: Tiganii din cartierul Dallas de la Pata Rat (groapa de gunoi a Clujului) si-au parasit colibele care abia mai stau in picioare dar au antene Digi TV si i-au lasat in pace pe gunoierii care depoziteaza acolo gunoiul, macar pentru o zi, pentru a lua parte la evenimentele organizate in centru Clujului de ziua lor nationala.Rochii multicolore, dansuri, salbe de aur, cântece şi coroane aruncate în râul Someş, conform unei tradiţii. Astfel au sărbătorit romii clujeni în centrul oraşului “Ziua Internaţională a Romilor”. Aproximativ 60 de romi clujeni s-au reunit ieri în Piaţa Muzeului, unde au încercat să atragă atenţia asupra prejudecăţilor cu care se confruntă în fiecare zi( adica ajutor din partea statului, dreptul de a intra la scoli cu medii mai mici decat a romanilor, plus toate celelalte drepturi de care se bucura romanii, vai, mie mila de ei, ce-i mai discriminam).

O alta tema pe care o abordeaza rromi de ziua lor este Poraimos-ul, persecutarea tiganilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial prin exterminare in masa. Ei doresc sa obtina recunoastera ca victime a holocaustului, cea ce implica si obtinerea unor sume de bani. Oare cum ar fi putut statele participante la razboi sa se descurce in timpul razboiului cu atatia tigani care se ocupau cu cersitul si furatul si nu puteau fi disciplinati? Ar fi fost intradevar mult mai usor de dus razboiul atunci cand pe teritoriul tarii tale se afla zeci de mii de tigani care fura din resursele necesare pentru desfasurarea razboiului.

Deci ziua tiganilor nu e o data cu o importanta istorica deosebita: "Primul Congres Mondial al rromilor" si nu e altceva decat un pretext ca tiganii sa atraga atentia lumii asupra "prejudecatilor" aduse asupra lor.

Niciun comentariu: